Hout werkt en dat is niet gek!

Het werken van hout, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het klinkt misschien gek, maar het is waar. Vraag ernaar bij een meubelzaak. Zo kunnen planken door temperatuurverschillen krimpen of uitzetten. Hoe kan dit en hoe kan dit worden voorkomen? We gingen op onderzoek uit en de resultaten verrasten ons.

Wat is de werking van hout?

Hout is vochtig. Het is logisch om te bedenken dat bomen voornamelijk leven van water en de zon. Als een boom wordt gekapt voor bijvoorbeeld het maken van een robuuste tafel, blijft het water in de stam achter. Hout krimpt als het droogt. Als je het later nog eens nat maakt, zet het hout weer uit. Het is eigenlijk te vergelijken met een spons, maar dan aanzienlijk minder zacht.

Kan je de werking van hout voorkomen?

Bomen leven of hebben geleefd. Inherent aan een levend organisme is dat het beweegt. Sommige houtsoorten zijn gevoeliger voor deze bewegingen dan andere. Tropisch hardhout is een voorbeeld van houtsoorten die niet zo veel beweegt. Om deze reden zijn SUAR houten tafels populair bij zowel meubelfabrikanten als consumenten.

Een andere houtsoort die nagenoeg ongevoelig is voor het bewegen is het zogenaamde thermisch hout. Deze houtsoort wordt behandeld met een proces dat alle vocht uit de cellen verwijdert. Daarbij harden de cellen uit zodat er geen vocht in kan doordringen. Als je moeilijk te bewerken hout wilt, moet je naar Thermowood zoeken.

Het werken van hout heeft verschillende effecten

Het belangrijkste effect van het houteffect is uitrekken. Hout wordt van buitenaf gedroogd. Daardoor kan de binnenkant een hoger vochtgehalte hebben dan de buitenkant. Hierdoor krimpt de binnenkant tijdens het droogproces van grote planken minder dan de buitenkant, wat kan leiden tot scheuren.

Een andere factor in de prestaties van hout doet zich voor wanneer het te snel droogt. Dit zorgt ervoor dat de houten plank niet kromtrekt. Daarom is het belangrijk om het hout niet in direct zonlicht te plaatsen. Als je bijvoorbeeld een stevige boomstamtafel van hout probeert te maken, is het belangrijk om deze op de juiste manier in elkaar te zetten. Als gevolg hiervan zal het niet kromtrekken, zelfs niet na verder drogen.

Welke andere factoren zijn van toepassing op het houteffect? ​​Het hout is verkleurd en vuil. De eerste treedt op wanneer hout te lang wordt blootgesteld aan de ultraviolette stralen van de zon. Een juiste behandeling van hout kan dit proces voorkomen. Het is echter niet mogelijk om houtverkleuring volledig te voorkomen. Verkleuring treedt op wanneer andere stoffen door het hout lekken. Sommige houtsoorten zijn hier gevoeliger voor dan andere. Zo bevat eikenhout regelmatig zure stoffen. Dit kan zwarte vlekken veroorzaken.

6 gedachten over “Hout werkt en dat is niet gek!

  1. Стабилизатор — необходимое устройство для защиты от повышенных напряжений

    стабилизаторы напряжения http://stabrov.ru.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *