Valbeveiliging is essentieel bij het werken op hoogte!

Valbeveiliging wordt snel vergeten. Sterker nog, de meeste mensen weten niet eens wat valbeveiliging inhoudt. Het is ook een vrij algemene term, maar als het om beveiliging tegen vallen gaat, kun je denken aan steigers, dakrandbeveiliging, valbeveiliging en meer. In deze blog wordt ingegaan op het wezenlijke belang van valbeveiliging. Maak je klaar voor je volgende klus op hoogte.

Wat zijn de gevolgen voor het niet dragen van valbeveiliging?

We willen je niet laten schrikken over de gevolgen van het niet gebruiken van valbeveiliging, maar het is belangrijk om de feiten te kennen als je niet de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het werken op hoogte. Laten we nu snel kijken naar de gevolgen van een valblessure. Laten we aan de cijfers zien dat het vaker voorkomt dan je zou denken.

Veel voorkomend letsel

Een val van hoogte kan bijvoorbeeld verschillende verwondingen veroorzaken, van botbreuken, schaafwonden en blauwe plekken tot hersenbeschadiging. In veel van deze gevallen ben je een tijdje op de vlucht. Er is geen 100% terugkeer naar normaal omdat je nooit volledig herstelt van een blessure. Daarnaast worden jaarlijks dodelijke ongevallen als gevolg van vallen van hoogte gemeld. Gelukkig gebeurt dit niet vaak in Nederland.

Meer dan 12.000 vallen van hoogte

Jaarlijks vallen in Nederland 12.000 mensen van hoogte tijdens het werk. 6.400 slachtoffers belanden daadwerkelijk op de eerste hulp. In 20% van deze gevallen is een langer verblijf in het ziekenhuis nodig. Achttien mensen stierven in het ziekenhuis na een val van hoogte. De helft van deze gevallen is te wijten aan vallen van gebouwen en hoogwerkers. Veroorzaakt door uitglijden of struikelen over voorwerpen.

Belangrijk om te vermelden. De vermelde cijfers hebben alleen betrekking op geregistreerde arbeidsongevallen. Tel daar het aantal niet-gerapporteerde gevallen en het aantal ongevallen binnen en buiten huis bij op, en die zijn beduidend hoger.

De wet- en regelgeving omtrent valbeveiliging

Naast het vergroten van de veiligheid van u en anderen, vereist de Nederlandse wet- en regelgeving ook een valbeveiligingssysteem. Bescherming is al verplicht. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsharnassen en dakrandbeveiliging. Werkgevers die zich niet aan deze verplichting houden, riskeren forse boetes. Een extra impuls om orde in de hoogte te scheppen. Mensen overleven meestal een val van grote hoogte. Maar de vraag is hoe volledig hersteld je bent. Ook is het de vraag of hetzelfde werk na herstel kan worden gedaan.

Neem de nodige veiligheidsmaatregelen en gebruik de juiste valbeveiliging. Als u denkt dat uw werkgever er alles aan doet om u te voorzien van voldoende veiligheidsuitrusting, raadpleeg dan deze blog. Het is goed mogelijk dat hij in de nabije toekomst de nodige veiligheidsmaatregelen zal treffen!

Begrijp het niet verkeerd. Niet alles wat met veiligheid te maken heeft, valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. U kunt ook zelf de nodige beveiligingsmaatregelen treffen. Ik zal je laten zien hoe je de juiste schoenen draagt. Werklaarzen met voering zijn erg populair in de winter, en hippe werksneakers passeren elkaar in de zomer. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden bij Safety van RSN.